dinsdag 28 oktober 2014

Tapas


Zomaar wat lekkere hapjes.

Aardappeltjes in knoflookmayonaise:

500 gram vastkokende aardappelen (de rode krieltjes die ik heb gebruikt bevielen erg goed)
500 ml. kippenbouillon (van een tablet)
2 flinke eetlepels mayonaise
1 flinke eetlepel yoghurt
3 tenen knoflook
2 eetlepels vers gesneden peterselie
1 eetlepel verse citroensap
zout en peper

Snij de aardappelen in hapklare stukken (2 x 1 cm) of de krieltjes in schijfjes van ongeveer een centimeter dik. Kook ze in de bouillon ongeveer 15 minuten (ze moeten niet door en door gaar worden).

Maak intussen de saus door de mayonaise, yoghurt, citroensap en peterselie door elkaar te roeren. Knijp de knoflooktenen er boven uit en roer met wat peper en zout alles goed door.

Giet de aardappelen af en schep het voorzichtig door de saus.

Laat het afkoelen.

Knoflookchampignons:

4 tenen knoflook
250 gram kleine champignons (de grotere door midden snijden)

Dressing:
1 eetlepel verse citroensap
2 eetlepels sherry (dry)
1/2 theelepel paprikapoeder
1/4 theelepel chilipoeder
zout en peper

1eetlepel vers gesneden peterselie
olijfolie

Pel de knoflooktenen en snij ze in hele dunne plakjes. 
Maak de champignons schoon met een keukenpapiertje. 
Verhit wat olie in een pan en bak de champignons samen met de knoflook voor ongeveer 2 minuten.
Doe de dressing van sherry, citroensap en kruiden er bij en bak even snel aan.

Van het vuur af de peterselie erover strooien. 
Alles in een schaaltje en lekker opeten!

Tomaatjes met serranoham:

100 gram serranoham (in mijn pakje zaten 7 plakken)
kleine snoeptomaatjes
cocktailprikkers

Snij de plakken serranoham in 3-en. 
Rol de plakjes serranoham op.
De snoeptomaatjes doormidden snijden.
Serranoham tussen de 2 helften in doen en vastzetten met de prikkers.

Bruschetta:

1 stokbrood 
4 tenen knoflook
4 grote of 8 kleine tomaten
verse basilicum
parmezaanse kaas
balsamico-crema

Snij de zaadlijsten uit de tomaten en het tomatenvlees in kleine stukjes.
Snij de basilicum in reepjes en roer dit door de tomaten.
Rasp wat parmezaanse kaas er boven en roer ook dit er door heen.
Dan nog wat balsamico-crema er door heen roeren.

Snij het stokbrood en schuine plakken en leg ze onder een warme grill of verhit ze in een grillpan.
Als ze een beetje gaan verkleuren zijn ze klaar.

Ga met een teentje knoflook over het broodje, doe er een schep tomatenprut op en geniet!









Geen opmerkingen:

Een reactie posten